PET plast
Plasttype 1, polyethylenterephthalat
Derhjemme skal plast være tømt og skrabet rent. På genbrugspladsen skal hård plast være tom og drypfri.
PET plast kan for eksempel være fødevareemballage og vandflasker.
På genbrugspladsen
Hvad sker der med affaldet i din beholder?
Plasttyper bliver skilt fra hinanden og lavet om til ny plast.
Se mere i videoen her:
Plast bliver til nye plastprodukter
Der er en miljømæssig gevinst ved at genanvende plast. Markedet for genanvendelse af blandet plast fra husholdninger er i rivende udvikling, men det er et område med udfordringer pga. mange forskellige plasttyper.
Den blandende plast bliver sorteret på avancerede sorteringsanlæg efter plasttype. Plast fra husholdninger bliver til nye plastprodukter og kan indgå i en række forskellige produkttyper.
Hvad sker der med affaldet på genbrugspladsen?
Vidste du, at 77 % af den hårde plast du afleverer på genbrugspladsen, bliver genanvendt? Plasten bliver især genanvendt til nye rør hos en af Europas største producenter af rør.
Når du afleverer hård plast i containeren på genbrugspladsen, bliver plasten kørt til AFLD, hvor den aflæsses og eventuelt indhold af PVC og metalgenstande fjernes. Plasten bliver herefter presset sammen til store baller á ca. 700 kg.
Ballerne bliver kørt til en oparbejdningsvirksomhed, som skærer det hårde plast i små stykker, vasker det, og sorterer det i plasttyper. Plasten bliver smeltet om til f.eks. plastrør hos en af Europas største rørproducenter.
77 % af den hårde plast, der sendes fra AFLDs ejerkommuner, bliver genanvendt, mens de resterende 23 % ikke kan indgå i genanvendelsen og derfor bliver energiudnyttet. Når man bruger genanvendt plast, erstatter vi brugen af ny plast.
Sammen gør vi forskellen.