Baljer af plast

Plastemballage skal være tømt og (så vidt muligt) skrabet rent. Plast skal være skrabet ren og drypfri.
Derhjemme
På genbrugspladsen
Hvad sker der med affaldet i din beholder?
Det er relativt nyt at indsamle blandet plast fra husholdningerne til genanvendelse, men potentialet for fraktionen er stort. Plastemballager udgør en stor andel af husholdningsaffaldet i henhold til volumen og er ofte sammensat af forskellige typer plast, som vanskeliggør sorteringen af fraktionen.
Den plast, der indsamles, behandles og oparbejdes typisk til sekundære råvarer i udenlandske anlæg. Der er få sorterings- og oparbejdningsanlæg i Danmark, der kan vaske og sortere plasten ud i de forskellige plasttyper, men flere anlæg er undervejs.
Kilde: https://www.retsinformation.dk/eli/retsinfo/2022/9793
Hvad sker der med affaldet på genbrugspladsen?
Vidste du, at 77 % af den hårde plast du afleverer på genbrugspladsen, bliver genanvendt? Plasten bliver især genanvendt til nye rør hos en af Europas største producenter af rør.
Når du afleverer hård plast i containeren på genbrugspladsen, bliver plasten kørt til AFLD, hvor den aflæsses og eventuelt indhold af PVC og metalgenstande fjernes. Plasten bliver herefter presset sammen til store baller á ca. 700 kg.
Ballerne bliver kørt til en oparbejdningsvirksomhed, som skærer det hårde plast i små stykker, vasker det, og sorterer det i plasttyper. Plasten bliver smeltet om til f.eks. plastrør hos en af Europas største rørproducenter.
77 % af den hårde plast, der sendes fra AFLDs ejerkommuner, bliver genanvendt, mens de resterende 23 % ikke kan indgå i genanvendelsen og derfor bliver energiudnyttet. Når man bruger genanvendt plast, erstatter vi brugen af ny plast.
Sammen gør vi forskellen.